Energiatakarékos-ház elv

ENERGIATAKARÉKOS HÁZ ELV

energia-takarekos-elvTény, hogy a legtöbben olyan építményt szeretnénk, amit elkészülte után a legkisebb ráfordítással tudunk fenntartani. Tény, hogy azok a technikai megoldások, amivel a fenntartás energiaköltségét vissza lehet szorítani, azok sokba kerülnek. Ami viszont egyátalán nem tény, hogy az energiahordozók – amik a fenntartási költségek alapvető elemét adják – milyen árpályán mozognak majd. Megállapítható, hogy kevéssé a fizikai tényekés lehetőségek, sokkal inkább üzleti lobbik és érdekeltségek határozzák meg a mozgást. Mindezt azért érdemes érinteni, mert ebből láható, hogy egy bizonytalan kimenetelű feltételezésre (az energiaárak növekedése) alapozva hajlamosak vagyunk igen nagy anyagi befektetést vállalni, mint például bizonyos megújuló energiák hasznosítása. Ezen gépészeti megoldások megtérülési idejének a hossza a fentiekből következően bizonytalan.

Továbbá nem szabad elfelejtkeznünk a rendszerek fenntartási és amortizációs költségéről, ami a gyakorlat szerint annál magasabb, minél drágább a rendszer. És ki tudja azt mondani, hogy ezek a költségek nem viszik-e el azt, amit az alacsonyabb energiafelhasználással hasznosítunk? Ezt a helyzetet elfogadva, ezek a jövőbe vetített költségcsökkentő, de a jelenben költségnövelő megoldások a pillanatnyi szituációban „luxusterméknek” számítanak. Azt semmiképp sem vitatjuk, hogy az autonóm rendszerek megvalósítása biztosítja a legnagyobb függetlenséget, és lehetőség szerint ezt érdemes választani. Ezáltal nagyrészt kizárhatjuk az energiahordozóktól való függőséget. Sajnos erre ma nem mindenkinek van lehetősége. Természetesen az is igaz, hogy akinek van rá, az még jobban vigyáz, hogy a rendszer minél hatékonyabb legyen, ha már komoly összeget fektet bele. Mi is ezen a véleményen vagyunk, és igyekszünk az ilyen választás esetén a legjobbat kihozni belőle. Egyúttal befektetési szempont is lehet, hogy a megújuló energia hasznosításával üzemeltetett épületeknél a rendszer értéknövelő tényező.

Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani a kormányzatok magatartását, akik bevételkényszerük miatt adót vetnek ki a fogyasztásra, a munkára, a jövedelemre. Eme magatartás alapján elképzelhető, hogy valamikor a megújuló energia hasznosítása is adóköteles lehet – bár ez abszurdan hangzik. A megújuló energiák egyre szélesebb körű hasznosításával energiatak-kutvárhatóan a szolgáltatók által kínált energiára kisebb igény mutatkozik majd, ami jelentős bevétel-elmaradást okoz, amit valahonnan pótolni kell. Semmi bizonyosság nincs, hogy a megújuló energiahasznosítást adóztatnák, de bizonyos tendeciák miatt kizárni sem lehet. A víz is a természet ajándéka, mégis engedélyeztetni, vagy bejelenteni kell a fúrt kutakat, és ha bizonyos mélységet meghaladó, akkor csekély vízdíjat fizetni utána. A másik oldalról igaz, hogy a megtermelt többlet áramot a szolgáltató „visszavásárolja” – az árat ő szabja, az áram vételi és eladási ára közt bosszantóan nagy különség van. Lehet áramot venni hőtermelőkhöz kedvezményesen éjszakai vagy geo elnevezéssel. Ebben a pillantban ez jó ajánlat, még ha alapvetően üzleti ajánlat is, ami mögött egy környezetpolitikai koncepció és támogatás áll. Ami üzleti és politikai, a mögött érdek áll, az érdek pedig változhat – ilyenkor változik az ajánlat is. Nem tudjuk mi történik a jövőben, csak igyekszünk józanul gondolkodni. Ezt javasoljuk mindazoknak, akik építési jellegű befektetés előtt állnak.

Mit lehet tenni ebben a több ismeretlenes befektetési-műszaki egyenletben?
Mindenekelőtt abból kell kiindulnunk, ami mindenek alapját képzi, és a bekerülési költségét, megtérülését pontosan tudjuk mérni. Azzal a résszel érdemes alapvetően foglalkozni, amit jelentősen tudunk alakítani ahhoz, hogy önmagában állva – minden segédrendszer nélkül – a lehető legkedvezőbb energiagazdálkodást tegye lehetővé. Ez az elv alapja, és mindig az alap és a kiindulás a legfontosabbak.

Hogyan lehet a célravezető lépéseket megtenni?
Ha építkezni, beruházni szándékozik, és gondolatmenetünk felkeltette az érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot. Munkamódszerünk a fent vázoltak többféle igényszinten történő megoldásán alapszik. Megbízásunk esetén kiválasztjuk az Ön számára legkedvezőbb utat.